Nie możesz schudnąć? Może masz nietolerancję pokarmową. Teraz sprawdzisz to już za 90 zł!

Problemy z nadwagą, bóle głowy, depresja, wzdęcia, ciągłe zmęczenie? Brzmi znajomo? Być może jesteś w grupie osób, których męczy nietolerancja pokarmowa. Luxmed wychodzi naprzeciwko problemom żywienia i oferuje test na nietolerancję pokarmową w promocji już za 90 zł! Sprawdzam jak przebiega badanie i czy warto się skusić.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na konkretną substancję zawartą w pożywieniu. Nasz organizm wykrywa ją jako obcą i produkuje w stosunku do niej przeciwciała.

Nietolerancja nie jest tożsama z alergią! I warto to wiedzieć. Chwilę po zjedzeniu np. orzechów czy pomarańczy może pojawić się nam wysypka (pączek by nam tego nie zrobił 😉 ), ale jeśli nasz organizm nie toleruje danego produktu objawy mogą pojawić się później i utrzymywać się tygodniami.

Objawów nietolerancji może być wiele, np. problemy z jelitami, bóle głowy, nadwaga, depresja, biegunki, zaparcia, ciągłe zmęczenie, brak energii, lęki, bezsenność. Nietolerancja pokarmowa może być przyczyną przewlekłych schorzeń takich jak m.in. astma, egzema, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalnie okrężnicy.

Test na nietolerancję pokarmową. Dla kogo?

Jedni powiedzą, że nietolerancja jest wymysłem czasów współczesnych, bo kiedyś każdy wszystko jadł i było dobrze, a dzisiaj gluten, laktoza, alergie, nietolerancje. I tak i nie.

Owszem, problem nietolerancji pokarmowej kiedyś nie był tak popularny z prostego powodu, spożywane produkty nie były tak bardzo przetworzone, nie zawierały tylu konserwantów i substancji chemicznych, dzisiaj potrafią tygodniami leżeć na półkach i świecić się. Zwierzęta karmione tablicą Mendelejewa, mięso szprycowane wodą dla lepszej wagi i pękatego wyglądu, jajka od nieszczęśliwych, zestresowanych kur hodowanych w klatkach, zakonserwowane owoce i pomidory sprawiają, że popularna dziś fraza: „kurła, kiedyś to było” posiada inne znaczenie.

Myślę, że dobrze jest wiedzieć, co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać. Ta wiedza może okazać się zbawienna podczas np. niechcianego przybierania na wadze, wówczas ułożenie odpowiedniego jadłospisu będzie połową sukcesu.

Moja nietolerancja

Postanowiłam i ja skorzystać z okresowej promocji, którą ogłosiły placówki Luxmed i udać się na badanie nietolerancji pokarmowej IgG. Badanie w promocji kosztuje 90 zł. za sprawdzenie reakcji naszego organizmu na 45 alergenów pokarmowych: Indyk, kurczak, wieprzowina, wołowina, mleko krowie i przetwory, mleko owcze i przetwory, migdały, oliwa, orzechy ziemne, banan, grejpfrut, jabłko, pomarańcza, truskawka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, soja, dorsz, sola, tuńczyk, łosoś, białko jaja, żółtko jaja, drożdże piwne, kakao, kawa naturalna, brokuły, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, kapusta włoska, kukurydza, marchew, papryka, pomidor, seler, słonecznik, ziemniak, jęczmień, owies, pszenica, żyto, ryż, owoce morza: głowonogi (kalmary, ośmiornice, mątwy), skorupiaki (krewetki, homary, langusty, kraby). Oznaczenie reakcji nietolerancji odbywa się w trzech poziomach. Pierwszy oznacza niską nietolerancję na produkt, trzeci stopień wysoką.

Zgodnie z informacją umieszczoną na stronie badania do pobrania próbki krwi nie musiałam być na czczo, ale na około 30 minut przed badaniem wskazane jest, aby wypić szklankę wody. Zjadłam śniadanie, wypiłam wodę i pojechałam wykonać badanie. Nie musiałam rejestrować się wcześniej, badanie wykonywane jest „od ręki” i rzeczywiście zapłaciłam 90 zł. Uzyskałam też informację, że wynik pojawi się do 21 dnia roboczych więc czekam z niecierpliwością.

I stało się. Wynik otrzymałam po kilkunastu dniach i okazało się, że mam nietolerancję pokarmową na orzechy ziemne i… jajka (!!!). Że na ziemne to wyczuwałam, ale jajek o takiego psikusa nie podejrzewałam. Zgodnie z zaleceniami postanowiłam zrezygnować z jedzenia orzeszków i jajek, z nimi miałam problem, ponieważ są nie tylko zdrowe, smaczne, ale też posiadają inną właściwość, którą doceniają amatorzy sportu – są kleiste więc sklejają potrawy, np. omlety. To prawdziwe wyzwanie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: