Czekoladki z masła orzechowego

Powiedzmy sobie szczerze. Każda z nas ma słabość do słodyczy – mniejszą lub większą, ale obojętnie obok półki ze słodyczami nie przejdziemy. Bywają dni, kiedy słodycze mówią do nas i wtedy nie potrafimy im odmówić, ale też same szukając zrozumienia sięgamy po kostkę czekolady – bo ona nas pocieszy, albo po cokolwiek słodkiego, aby tylko poruszać buzią. Znacie to uczucie? Ja też. 

Słodka tajemnica słodyczy i dlaczego lepiej jej nie doświadczać

Niestety, słodycze nie tylko zawierają w sobie ogrom złych kalorii, cukru, ale też najgorsze z najgorszych tłuszczów – palmowy i trans. Cały syf, który jest w małym cukiereczku trafia do naszego organizmu i uwierzcie mi, że nie wyparuje. Jeśli mamy szczęście i nasza przemiana materii szaleje nie zobaczymy od razu efektów w postaci odkładającej się tkanki tłuszczowej. Myślę, że nawet nie ona jest najgorsza, ale wpływ cukru i złych tłuszczów na zdrowie, samopoczucie – możemy czuć się senni, zmęczeni, pozbawieni energii i zapału do życia, a na naszych udach i pupie zacznie pojawiać się cellulit i mimo, że jesteśmy szczupłe powoli możemy stawać się chudymi grubaskami.

Oczywiście nie mówię teraz o zjedzeniu jednego cukierka, bo nie o to w tym chodzi. Problem polega na tym, że na jednym cukierku czy kostce czekolady zazwyczaj się nie kończy. Czekoladzie często towarzyszy wino, ciasteczko, smakowa kawa a czasem i chipsy, bo tak działają nasze ośrodki przyjemności w mózgu. I większego problemu nie będzie, gdy taka rozpusta zdarzy się nam sporadycznie, to skutki regularnego spożywania słodyczy zobaczymy na pewno.

57019634_448341522579342_4046870112169361408_n
fot. @nataliadudek.fotografia

 

Wszystkich, którzy rezygnują ze słodyczy, ale z drożdżówkami są za pan brat informuję, że drożdżówki są słodyczami i być może gorszymi niż ciastka czy pralinki. O składzie pieczywa kupionego w markecie będziecie mogli przeczytać w innym wpisie. W drożdżówkach więc nie tylko nadzienie jest kontrowersyjne kalorycznie i składowo, ale też sama bułka.

57015594_2243755255873464_6686057795357245440_n
fot. @nataliadudek.fotografia

Dziękuję @nataliadudek.fotografia za udostępnienie pięknych zdjęć.

Przepis na czekoladki z masła orzechowego

Czekoladki z masła orzechowego według mnie są bardzo dobrą alternatywą dla słodyczy. Nie tylko dlatego, że robię je z dobrych produktów, ale też ze względu na możliwość kombinowania przy składzie, dzięki czemu każda czekoladka skrywa tajemniczy środek.

Składniki:

  • 2 duże czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szklanka masła orzechowego (u mnie crunchy, wyjątkowo solone, bo mi lepiej pasuje w takim połaczeniu)
  • miód (ilość według uznania)
  • opcjonalnie bakalie, orzechy, owoce, wiórki kokosowe, czekolada i in.

Wykonanie:

  • Rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym. Wlewamy miód i mieszamy – uwaga, aby nie przypalić;
  • Do foremek na czekoladki wkładamy orzechy, migdały, czekoladę lub co chcemy i zalewamy ciepłą masą;
  • Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin,wyjmujemy i zjadamy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: