Czego nie wiecie o pączkach…

Z marmoladą, z różą, z budyniem i czekoladą, małe albo puchate, lukrowane albo z cukrem pudrem. Pączki! Zewsząd słychać ostrzeżenia, że pączki mają w sobie jedynie puste kalorie, że są niezdrowe bo słodkie i tłuste. Spójrzmy na pączki inaczej, co mają w sobie pączki i dlaczego je lubimy.

Dlaczego jemy pączki?

Oprócz 3xP (pyszne, puszyste, pachnące) pobudzają w mózgu ośrodki odpowiedzialne za szczęście i dostarczają nam wielu przyjemności.

Mózg i nasze hormony płatają nam figle. Połączenie tłuszczu i cukrów prostych (czyli takie, jakie mamy np. w pączkach) da nam przyjemność. Kiedy jesteśmy głodni i sięgniemy po pączka, mimo wysokiej zawartości węglowodanów nie odczujemy sytości, ale przyjemność. Tu jest haczyk, bo połączenie tłuszczu i cukrów prostych nie sprawi, że poczujemy sytość. Wręcz przeciwnie – przyjemności trudno się wyzbyć, a więc sięgniemy po kolejnego pączusia.

pile of doughnuts
Photo by Sharon McCutcheon on Pexels.com

Czy zwróciliście uwagę, na co mamy najczęściej ochotę po obiedzie? Bingo! Na deser. Mimo, że zjedliśmy właśnie solidny obiad i nie mamy ochoty na dokładkę – bez problemu zjemy kawałek ciasta, lody czy czekoladkę. Właśnie dlatego, że połączenie tłuszczu i cukrów prostych daje nam przyjemność i szybko uwalnia energię.

To musicie wiedzieć

Wartości odżywcze pączka uzależnione są nie tylko od jego wagi, ale także składu, nadzienia, (wiadomo – pączek bez nadzienia jest jak seks bez miłości… ), tłuszczu, na którym został usmażony, polewy i wielu innych czynników. Dlatego trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile kalorii ma pączek.

falling powder sugar on donuts
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Przyznam, że uwielbiam robić pączki. Są tanie, smaczne i dużo wychodzi, czyli tak jak lubimy najbardziej. Do smażenia używam tłuszczu tradycyjnego czyli smalcu. Jeden pączek domowy, który robię zawiera w sobie około 215 kcal (bez nadzienia i bez tłuszczu, na którym podryguje.

Wartości odżywcze ciasta bardzo łatwo policzyć, trudności sprawia oszacowanie ile tłuszczu pączek wchłonie podczas smażenia oraz jaka jest kaloryczność nadzienia. Każde nadzienie różni się składem, a wielkość pączka oraz stopień rozgrzania tłuszczu wpływa na jego wchłanianie. Z tych powodów podam tylko wartości odżywcze ciasta, z którego robię pączusie.

Mój jeden pączek bez nadzienia i smażenia ma:

  • kcal – ok. 215 kcal
  • białko – ok. 5 g.
  • węglowodany – ok. 33 g.
  • tłuszcze – ok. 7 g.
white topped doughnut beside peanut cupcake
Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

Z pokolenia na pokolenie…

Pączki od zawsze gościły na stole w moim domu rodzinnym. Receptura na ich wykonanie jest bardzo prosta, a jej tajemnica chyba leży w dobrym wymiętoszeniu ciasta 🙂

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 5 dkg
  • pół kostki masła (rozpuścić)
  • 10 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy masło. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (czekam trochę ponad godzinę). Po tym czasie robimy pączki, nadziewamy i ponownie zostawiamy chwilę aż urosną… Kiedy zaczną się prężyć wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

berliner dessert donuts doughnuts
Photo by Snapwire on Pexels.com

A co później…?

Słyszy się, że jeden pączek to godzina łóżkowych igraszek… No cóż… Zamierzam zjeść trzy… A jak Wasze zamiary?

 

Jedna myśl na temat “Czego nie wiecie o pączkach…

Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: