Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami

Wartość kaloryczna piersi zapiekanej z pomidorami i mozzarellą (bez kaszy gryczanej i sałatki):

Białko: ok. 30 g.
Węglowodany: ok. 35 g.
Tłuszcze: ok. 4 g.

Składniki:
– pierś z kurczaka (100 g.)
– mozzarella lekka (20 g.)
– pomidorek koktajlowy (albo dwa)

Wykonanie:
Pierś z kurczaka troszkę rozbijamy, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy na chwilę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy mięso podpiecze się trochę wyjmujemy je i układamy na nim pokrojone pomidorki, przykrywamy plasterkami mozzarelli i ponownie zapiekamy. Gdy ser się rozpuści wyjmujemy naszą wypasioną pierś z kurczaka i dekorujemy listkami bazylii. Poziom tłuszczów podnoszę albo orzechami, albo oliwą z oliwek – zazwyczaj w obiedzie staram się mieć około 15g.

Świetnie pasuje do tego sałatka grecka i kasza gryczana. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: