Omlet – czyli śniadanie po sarmacku

Kochał je Jean-Jacques Rousseau i królowa Marysieńka, żona Jana III Sobieskiego. Legendy krążą, że jak tylko kareta z królewską parą zatrzymywała się przed dworem, wewnątrz słychać było odgłosy ubijanych na omlet jaj… Pożywne, pulchne i smaczne, małe oraz wielkie, na słodko albo słono, klasyczne lub fantazyjne – omlety występują w różnej wersji i postaci, ale łączy je jedno – w każdym z nich są jajka. Moją dzisiejszą śniadaniową propozycją jest omlet z orzeszkami ziemnymi.

Wartość energetyczna: około 532 kcal
białko: ok. 33 g
węglowodany: ok. 34 g
tłuszcze: ok. 29 g

IMG_20181031_084623

Składniki:
– 2 całe jajka
– 35 g. mąki ryżowej
– 40 g. orzeszków ziemnych
– 10 g. odżywki białkowej (po to, aby dodać trochę słodkości i zwiększyć poziom białka)

Wykonanie:
Białka jaj miksujemy na puszystą masę, dodajemy żółtka i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na gorącą patelnię (omlet podobnie jak jajecznicę smażę na maśle). Po chwili obracamy na drugą stronę. Możemy zjeść go na ciepło, albo zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. W ten sposób przyrządzony omlet możemy posmarować np. masłem orzechowym albo serkiem. Pamiętajmy, że każdy „upgrade” naszego omletu wiąże się z podniesieniem kaloryczności produktu oraz gramatury wartości odżywczych .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: