Sałatka z tuńczykiem

Wartości w 100 gramach sałatki:
Białko: ok. 3,4 g.
Węglowodany: ok. 10,2 g.
Tłuszcze: 0,3 g.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym (sos odlać, tuńczyka rozdrobnić widelcem – użyłam dwie puszki)
  • puszka czerwonej fasoli (przepłukać)
  • puszka kukurydzy
  • ogórek zielony (jeden albo dwa – jak to lubi – umyć i pokroić w kostkę)
  • pokrojona w kostkę papryka czerwona (u mnie również zielona i żółta)
  • 2 torebki ugotowanego brązowego ryżu (czasem mieszam i jedną torebkę brązowego zastępują torebką białego)
  • pokrojona w kostkę duża cebula (dodaję jeszcze czerwoną )
  • ulubione przyprawy – ja tradycyjne bez soli
  • opcjonalnie: garść prażonego słonecznika i nasiona chia – podobno odmładzają…

Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać ugotowany i ostudzony ryż. Dwie łyżki majonezu albo jogurtu naturalnego łączymy z czosnkiem, pieprzem i koperkiem.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: