Jesienny krem z dyni

Siema babeczki!!! Wczoraj ugotowałam przepyszną zupę krem z dyni, pokombinowałam ze  składnikami i proporcjami i nie wiem czy bardziej wklejam ten przepis, żeby się z Wami podzielić czy dlatego, abym miała go zawsze pod ręką, bo jest taki pyszny… 😀

Składniki:
2 małe dynie, albo jedna duża (ja miałam małe)
4-5 ziemniaków
3-4 marchewki
pół papryczki chilli
4 ząbki czosnku
pestki z dyni
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Z marchewkami i ziemniakami robimy podobnie. Papryczkę przecinamy, wyrzucamy ziarnka i kroimy na połowę, a tę połowę w paski, ząbki czosnku też kroimy jakoś na połowę  i wrzucamy wszystko do tego samego garnka. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dobrze jest policzyć ile czego, bo później będziemy szukać 🙂 Gotujemy do miękkości warzyw i wszystko blendujemy. W międzyczasie gotujemy zacierkę (woda, mąka, żółtko, odrobina soli -miętosimy, rwiemy na małe fragmenty i wrzucamy do gotującego się wrzątku). Do miseczki wkładamy kluseczki, krem z dyni i posypujemy pestkami. Miodzio!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: