Fit tarta ze szpinakiem i serem feta

Składniki na ciasto:
pół kostki masła, szklanka mąki kukurydzianej, jedno jajo i trochę wody mineralnej
(jak ktoś jest leniem ciasto francuskie można kupić)

Składniki na farsz:
opakowanie szpinaku mrożonego lub jeśli mamy świeży, to zawsze smaczniej świeży, parę ząbków czosnku, 2 sery feta, 2 jaja cale, 2 żółtka, łyżka śmietany 18%.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zrobić kulkę, owinąć folią aluminiową i na godzinkę wsadzić do lodówki.
  2. W tym czasie kiedy ciacho się pręży w lodówce przygotowujemy farsz. Szpinak podsmażamy na maśle z czosnkiem, studzimy i łączymy z resztą składników na farsz.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wkładamy do formy, widelcem robimy w nim dziurki  i pieczemy 10 min w 180 stopniach.
  4. Po tym czasie ciacho wyciągamy i wylewamy na nie farsz. Pieczemy jeszcze przez 20 min.

Bon Appetit!

Jedna myśl na temat “Fit tarta ze szpinakiem i serem feta

Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: