Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Kochani sezon w pełni, zazieleniło się na dworze, w ogródkach, to niech też zazieleni się na talerzach 🙂 Startujemy z obiadem dla całej rodziny. Ok, nie jest to może jedzenie superfit, ale ja nie jestem fit, a makaron zawsze możemy zastąpić tym bezglutenowym 😉

Czego potrzebujemy:

  • Podwójna pierś z kurczaka , kroimy w kostkę doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i wrzucamy na patelnię. Smażymy.
  • opakowanie pieczarek (500 g)
  • kilka sporych garści szpinaku, ja dodaje dużo, żeby nie szukać na talerzu 😉
  • czosnek – pcham go wszędzie, do każdej potrawy, a ze szpinakiem jakoś pasuje mi zmieszać kilka pokaźnych ząbków (według uznania, ja mam czosnkową mordkę więc ja używam około pięciu)
  • cebula – omnomnom…. sztuk trzy!
  • 250 ml śmietanki 30% w kartoniku, albo 330 ml zależy w którym markecie kupujecie, czy w tym, który „jest tani”, czy w tym, który „codziennie ma niskie ceny”
  • psssst… zawsze do szpinaku przekręcam kilka ziarenek gałki muszkatołowej, uwielbiam ją w tym połączeniu …

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy i smażymy na patelni.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa i grzybki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy czosnek (albo przeciśnięty, albo krojony). Jak wiadomo tłuszcz przenosi smaki więc to ważne, aby zrobić porządek z cebulą i czosnkiem przed pieczarkami.
  3. Gdy zaczynają podrygiwać zalotnie na patelni możemy zając się pieczarkami. No i Kochane jak wolicie, albo plasterki, albo ćwiartki. Przekładamy do czosnku i czekamy, aż woda odparuje.
  4. Dopiero wtedy dodajemy szpinak, bez obawy, że wypada z patelni, po chwili będziecie go szukać (ileż byśmy dały, żeby nasze oponki tak szybko się spalały 😉 ). Teraz możemy użyć gałki muszkatołowej, raz… dwa… już jest, czujecie ten aromat penetrujący nasze nozdrza…? Ależ to cudnie pachnie!!!
  5. Pamiętamy o piersi? No ba! O piersiach zawsze pamiętamy 😉 Więc podsmażoną pierś z kurczaka łączymy z pieczarkami, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i czekamy, aż składniki się połączą i troszeczkę podduszą.
  6. Ach no i oczywiście podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem! Ja makaron przekładam od razu do mięsa i mieszam 😉 Smacznego!!!

Kto wypróbował łapka w górę! 👍👍

 

➡➡ TUTAJ ⬅⬅ przepis na pierś z kurczaka z brokułem i suszonymi pomidorami… 😍😍

➡➡ TUTAJ ⬅⬅ znajdziemy przepis na pierś z kurczaka w mleczku kokosowym 🤪🤪

➡➡ TUTAJ ⬅⬅ pierś z kurczaka z pieczarkami i mascarpone🤤🤤

Jedna myśl na temat “Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: