30 plus testuje pieczywo bezglutenowe

Ostatnimi czasy bardzo wiele mówi się o glutenie i negatywnych skutkach jego spożywania. O tym czym jest gluten, jak powstaje, jak ma wpływ na nasze zdrowie oraz czy zainteresowanie produktami bezglutenowymi wynika z potrzeby zdrowia czy mody, a może wynika z dobrze przeprowadzonego marketingu producentów spożywczych będzie w kolejnym wpisie.  Dziś testujemy pieczywo bezglutenowe.

IMG_20180308_225907
Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem na drożdżach

 

Zdecydowałam się na zakup pieczywa bezglutenowego nie dlatego, że mam nietolerancję glutenu, kierowały mną zupełnie inne bodźce: ciekawość smaku oraz chęć podzielenia się z Wami moją opinią.

Chleb kupiłam w jednej z lubelskich piekarni, która troszczy się o to, aby każdy rodzaj pieczywa przezeń produkowanego nie zawierał w sobie glutenu. Badania opublikowane na stronie producenta potwierdzają, że obecność glutenu w produktach testowanych wynosi mniej niż 5mg/kg. A więc świadczy to o wysokiej jakości produktu, gdyż normy po spełnieniu których można nakleić na produkt łatkę „bezglutenowy” zaczynają się od zawartości glutenu mniejszej niż 20mg/kg masy produktu…

20180308_210030

W składzie testowanego chleba nie znajdziemy mąki pszennej, zamiast niej jest mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana. Moje doświadczenie z mąką ryżową kazało mi myśleć, że będzie to pieczywo kruche i suche. Przypuszczałam, że dzięki użyciu mąki ryżowej chleb będzie innej konsystencji, takiej która średnio mi odpowiada, jednak zostałam mile zaskoczona! Chleb jest bardzo wilgotny, mięsisty, skórka chrupiąca, nie czuć drożdży, a bogaty smak w połączeniu z czarnuszką, którą obficie posypano wierzch chleba powoduje, że chce się sięgnąć po kolejną kromkę… I tak jak to jest zaletą może być również wadą, ponieważ rewelacyjny smak chleba sprawie, że znika w ekspresowym tempie a jego rozmiary nie są pokaźne…

20180308_20565220180308_205818

 

 

 

 

 

20180308_205738

Dla mnie, mojej kieszeni i żołądka ważna jest wysokość ceny, jaką zapłacimy za taki chlebek…  I uwaga, bo kosztuje 13 zł!!! Nie, nie za kilogram, za sztukę… Czy to dużo? Biorąc pod uwagę starannie dobrane składniki, rewelacyjny wynik badania glutenu, skład produktów i fantastyczny smak? Oceńcie sami. Moim zdaniem 13 złotych za chleb to dużo. I nie ma znaczenia czy macie rodzinę czy też nie. Uważam, że jak na lubelskie zarobki i nie myślę o prezesach, dyrektorach czy przedsiębiorcach, którzy zawyżają średnią tylko nas przeciętnie i najniżej zarabiających taka cena może nie być do zaakceptowania. Nietolerancja glutenu dotyka ludzi bez względu na grubość portfela, a chleb z warszawską ceną 13 złotych za sztukę, mając oczywiście na uwadze świetny smak i skład nie jest w zasięgu wszystkich, moim również nie – ale nie musi, bo nie cierpię na nietolerancje glutenu. Z drugiej strony jestem w stanie zrozumieć chorych, którzy nie mają wyjścia i albo kupią chleb bez glutenu albo wcale. To tak jak z masłem i produktami masłopodobnymi. Albo kupuję prawdziwe masło, albo nie kupuje wcale. Dodam tylko, że piekarnia oferuje również chleb bezglutenowy wykonany na zakwasie w cenie 24 zł., a także inne produkty, których nie miałam okazji próbować i chyba ze względu na swą ekonomiczność portfela mieć już nie będę.

Podsumowanie

👍 świetny smak, wygląd, skład (opieram się tylko na tym, co producent umieścił na swojej stronie, nie byłam obecna podczas wypieku)

👎 wysoka cena, małe rozmiary produktu (tak wiem, liczy się waga… ale jeśli kroimy chleb patrzymy na wagę czy grubość kromki?)

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: